کد مطلب:71 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:337

احکام رهن
(مساله 2309) رهن آن است كه بدهكار مقداری از مال خود را نزد طلبكار بگذاردكه اگر طلب او را ندهد طلبش را از آن مال بدست آورد.

(مـسـالـه 2310) در رهـن لازم نیست صیغه بخوانند و همین قدر كه بدهكار مال خود را به قصد گرو به طلبكار بدهد وطلبكار هم به همین قصد بگیرد رهن صحیح است .

(مـساله 2311) گرو دهنده وكسی كه مال را گرو می گیرد باید مكلف وعاقل باشندوكسی آنان را مـجـبـور نـكرده باشد و نیز باید گرو دهنده سفیه نباشد یعنی : مال خود رادر كارهای بیهوده مصرف نكند وهم چنین باید از طرف حاكم شرع از تصرف درمالش ممنوع نباشد.

(مـسـاله 2312) انسان مالی را می تواند گرو بگذارد كه شرعا بتواند در آن تصرف كند و اگر مال كس دیگر را, با اذن او گرو بگذارد, صحیح است .

(مـساله 2313) چیزی را كه گرو می گذارند, باید خرید وفروش آن صحیح باشدپس اگر شراب ومانند آن را گرو بگذارند درست نیست .

(مساله 2314) استفاده چیزی را كه گرو می گذارند, مال صاحب آن است .

(مـسـالـه 2315) طلبكار و بدهكار نمی توانند مالی را كه گرو گذاشته شده , بدون اجازه یكدیگر مـلـك كسی كنند, مثلا ببخشند یا بفروشند.

ولی اگر مالك آن راببخشد یا بفروشد, بعد طلبكار بگوید راضی هستم اشكال ندارد.

(مـسـالـه 2316) اگر طلبكار چیزی را كه گرو برداشته با اجازه بدهكار بفروشد پول آن هم مثل خود مال , گرو می باشد.

(مـسـالـه 2317) اگـر موقعی كه باید بدهی خود را بدهد طلبكار مطالبه كند و اوندهد, طلبكار می تواند مالی را كه گرو برداشته بفروشد وطلب خود را بردارد وبایدبقیه را به بدهكار بدهد, ولی اگر به حاكم شرع دسترسی دارد, باید برای فروش آن ازحاكم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد.

(مـسـاله 2318) اگر بدهكار غیر از خانه ای كه در آن نشسته وچیزهایی كه ماننداثاثیه خانه محل احـتـیـاج او است , چیز دیگری نداشته باشد, طلبكار نمی تواندطلب خود را از او مطالبه كند ولی اگـر مـالـی را كـه گـرو گذاشته خانه واثاثیه هم باشد,طلبكار می تواند بفروشد وطلب خود را بردارد.